МАНДРІВНИЙ АЛЬБОМ STEPA
Головна » 2013 » Квітень » 27 » Що взяти в похід? Поради початківцю. Одяг.
15:47
Що взяти в похід? Поради початківцю. Одяг.


В похід! Клас! Ліс, гори, заворожуючі краєвиди, посиденьки під гітару біля вогнища... настрій романтичний... Приблизно такі картини малює уява в голові того, хто вперше запалився сходити в туристичний похід. І на тих картинах завжди приємна ясна погода, не холодно і не парко, спрага не мучить, ноги сухі, комарі не кусають і не злазить з вух та носа шкіра від палючого сонця.
Але стоп! Що все ж таки з собою необхідно брати в похід? Зараз, порившись в інтернеті, можна назбирати необхідну інформацію. Я спробую викласти свою версію того про що потрібно потурбуватись новачку збираючись в похід. Мною враховані основні аспекти і вироблені компромісні рішення саме для початківців. Чому саме для початківців ці рішення, спитаєте ви? Тому що початківець ніяк не може зрозуміти, в більшості випадків, чому так званий пристойний спальник коштує аж 100 і більше $! Або шкарпетки для трекінгу за 200грн! Розуміння всього цього приходить з досвідом а тому зараз поведу мову про компроміси. Компроміси між розумінням початківця і обов'язкових вимог до туристичного спорядження та одягу. Про намет говорити не буду, оскільки тут компромісні рішення майже відсутні і для того хто вперше йде в похід тратитись на таку річ це задорого, принаймні до того моменту поки не зрозуміє що мандрівки це його. А про місце в наметі для початківця повинні потурбуватись організатори походу.
Перш за все початківцю слід чітко усвідомити що в кількаденному поході ти весь час проводиш на природі. Йдеш, сидиш, їси і спиш, все на вулиці, на природі. А природні умови змінюються іноді не в кращий бік. Дощ, грози, шквальний вітер, холод. За звичних обставин на це все не дуже звертаєш увагу, перечікуючи вибрики природи в офісі чи вдома. А наприклад в горах погодні умови, від спеки до холоду, можуть змінюватись кілька разів на день. ТОму в поході тебе захистить і створить комфортні увмови тільки те, що ти взяв з собою, а також знання, як правильно поступати в тій чи іншій ситуації. І так.

ОДЯГ.
 Одяг повинен відповідати наступним вимогам:
  • бути зручним, не натирати
  • утримувати тепло що виділяє наше тіло, навіть у вологому стані
  • мінімально вбирати в себе вологу що випаровується з нашого тіла
  • захищати від вітру та дощу
  • швидко сохнути

Тому в одягу для мандрівок є таке поняття як багатошаровість. Ця багатошаровість дає змогу оперативно регулювати термобаланс відповідно до швидкозмінюваних погодніх умов в горах та інтенисвності навантажень. 

Нижній шар. В поході людина несе значні фізичні навантаження результатом яких є підвищене потовиділення. Нижній шар це футболка з коротким або довгим рукавом та райтузи і призначений він для відводу випарів від нашого тіла. Матеріал нижнього шару повинен бути таким що майже не вбирає вологу у себе, а при намоканні швидко сохнути і навіть у вологому стані продовжувати утримувати тепло тіла. Таким вимогам відповідає матеріал зроблений на основі поліпропілену. Волокно поліпропіленове зовсім не вбирає в себе вологу, тому вироби з нього сохнуть дуже швидко, а технологія плетіння забезпечує якнайшвидше проходження випарів. Вироби легкі, компактні.  Нижній шар часто називають термобілизною. Початківець, коли вперше почув таку назву, уявляє собі що ця білизна має фантастичні властивості, будучи тоненькою та легенькою ще й добре гріти. Насправді термін термобілизна (а правильніше функціональна білизна) вказує на особливості одягу що підтримує максимально можливий термобаланс. Якщо пригадуєте в дитинстві не раз мама навздогін говорила щоб не бігав бо впрієш і захворієш :)  Так-так, саме мокрий одяг порушує термобаланс і сприяє переохолодженню. Ціна на молодші моделі термобілизни починаються з 150-200грн кожного предмету. Але якщо говоримо про компроміси то варто звернути свою увагу на магазини Секонд-Хенд. Ціна мінімальна і великий вибір саме того що потрібно. Звертаєм увагу на етикетки вшиті у внутрішній шов, нас цікавлять написи 100% Polipropilen або 100% Poliester. Фактура тканини з внутрішнього боку може мати невелику ворсистість, з зовнішнього - плетіння з мініатюрними отворами. Також є така фішка як пласкі шви. Структуру тканини з зовнішнього та внутрішнього боку, а також вигляд пласких швів добре видно на фото.

Термобілизну з довгими рукавами і райтузи вдягають на марш у прохолодну погоду як основний шар або для сну. В теплу погоду вдягають термофутболки та термошорти. Цей шар одягу повинен облягати тіло але водночас не бути затісним.

Увага! В жодному разі (хіба тільки в спеку) не слід вдягати в якості нижнього шару бавовняні футболки чи райтузи. Попри свою натуральність вони наділені таким недоліком як швидке насичення волокон потом і дуже повільне висихання. Це призводить до порушення термобалансу та переохолодження, людина починає мерзнути.

Середній шар. Це утеплюючий шар. Вимоги до цього одягу далі виводити випари ті що пропустив перший шар, при цьому затримуючи тепло. Матеріал вже товстіший за тканину термобілизни, більш ворсистий але водночас і прозорий для випаровувань. Наймасовішим є тканина і вироби з неї  з назвою фліс. В народі вироби з цього матеріалу також часто називають ватнік або батнік, але правильніше - фліс. Вироби з флісу також досить легкі і швидко сохнуть. Ціни починаються з 300-400грн у спеціалізованих магазинах. Знову ж таки як компромісний варіант - Секонд-Хенд, де фліску можна купити від 10-30грн. Також в якості середнього, утеплюючого шару може бути вовняний светр. Матеріал натуральний, добре утримує тепло але важкий як намокає і довго сохне. Все ж рекомендую фліс. При пошуку звертаєм увагу на вид тканини (зразок на фото)


Цей шар одягу теж повинен облягати тіло але бути дещо вільнішим від першого шару для забезпечення невеликого повітряного прошарку в якому затримуватиметься тепло виділене нашим тілом. Фліску на марші вдягаєм коли відчуваєм що нам холодно, також на привалах, щоб уникнути пререохолодження розігрітого тіла при різкому припиненні фізичного навантаження. Також якщо передбачається можливість різкого похолодання варто взяти і флісові штани. 

Зовнішній шар. Це захисний шар. Його завдання захистити від агресивних зовнішніх впливів таких як сильний вітер та дощ, вберегти від видування тепла яке утримується середнім шаром. Передові технології для цих цілей принесли виробникам мембранні тканини з яких шиють штормові одяг та взуття. Основна фішка мембранних тканин в мікропорах, розмір яких дозволяє волозі у вигляді пари виходити назовні і не потрапляти крізь них всередину вологи у вигляді дощу. Ціни на нові вироби з мембранної тканини близькі до космічних тому ми знову звертаєм свою увагу на Секонд-Хенд де можна знайти вітрозахисні куртки  25-150грн. Слід сказати що не варто на секонді шукати мембранні куртки. Те що ми називаєм балоньова куртка якраз нам підійде. Також не шукайте куртку яка б на ваш погляд могла не пропускати воду в дощ. Навіть якщо ви таку знайдете то більше мокрими будете з середини від власних випарів. Основна задача нашого третього шару - захистити нас від вітру. Отже балоньова тонка куртка із зручним капюшоном з затяжним шнурком, щоб капюшон не здувало з голови.

Надійною застібкою-блискавкою, бажано щоб додатково блискавка перекривалась планкою на липучках. Є куртки підшиті з внутрішнього боку сіткою. Сітка покращує дещо вентиляцію але при намоканні куртка довго сохне. Також підбираєм з такого ж матеріалу штани. Бажаним елементом в штормових штанах є бічні застібки-блискавки що дає змогу вдягати-знімати їх не визуваючись. Вітрозахисну куртку вдягаєм коли відчуваєм що шквальний вітер видуває тепло. 


Дощовик. Оскільки наша куртка з секонду не зможе утримувати сильний дощ то ми дуже скоро відчуєм як цівки води сочаться по нашій спині. Для захисту від дощу існують спеціальні плащі, так звані пончо. Переважно це прямокутник з отвором для голови 



Ціна на нові пончо починається десь з 200грн. Можна теж пошукати подібне на Секонд-Хенд але на перший раз можна обійтись ще бюджетнішим варіантом - плащ-дощовик з поліетилену. Його перевага дешевизна і компактність. Недолік - швидко рветься і ця швидкість залежить від товщини поліетилену.



Увага! Велике прохання, якщо ваш поліетиленовий дощовик перетворився на лахміття, не кидайте його в лісі чи горах де попало. Заберіть з собою і утилізуйте вже вдома.

Головний убор. Оскільки ми ведем мову про мандрівки в теплу пору року в горах типу Карпат то необхідними головними уборами будуть кепка-бейсболка а також легка шапочка, трикотажна або з тонкого флісу. Шапочку можна замінити баффом. До кепки рекомендую припасувати знімний, скажімо на липучках або кнопках, полог який закривав би шию та вуха і захищав від обгоряння на сонці.

Кепка з пологом


Бафф

Шкарпетки.
Ноги в мандрівці несуть найбільше навантаження. Щоб уникнути неприємних моментів у вигляді натертих місць, слід розуміти принципи за яким будемо підбирати що саме натягнути на свої ноги. Зараз є спеціально розроблені шкарпетки  для активних видів спорту і туризму. При чому часто для окремого виду спорту розроблена своя, спеціалізована модель шкарпеток. Їх конструкція та використовувані матеріали спрямовані на те щоб ногам було максимально комфортно під час інтенсивних навантажень. Не накопичують вологу, спеціальне плетіння утворює свого роду канали якими виводиться назовні волога від нашого тіла. Інколи вплітають мікроволокна срібла для антибактеріальних властивостей і тд і тп. Ціни на такі вироби починаються від 170грн і до 300 і далі. Дещо девше обійдуться шкарпетки армійські, США чи Бундесверу, ціни від 60грн. Це теж непоганий варіант для наших дорогоцінних ніг. І все таки найдешевшим варіантом, який нам підходить для початку, буде використання так званого "бутерброда" з різних шкарпеток.
Найперше одягаємо ХБ шкарпетки. Вони будуть відбирати в себе вологу від випарів під час ходьби. При одяганні слідкуєм щоб ніде не було жодної складки. Якщо таке допустити, дуже скоро в місці складки ногу натре і пересуватись далі може бути дуже болісно. Другим шаром вдягаєм вовняні в'язані. Вони забезпечать додаткове відведення вологи а також нозі буде м'яко і комфортно, менше шансів натерти мозолі. І заключний шар - тоненька синтетична шкарпетка. Вона вбереже вовняні шкарпетки від інтенсивного стирання а також основна поверхня тертя-ковзання буде між цими шкарпетками і взуттям а не між шкарпетками та ногою. Цей варіант підходить якщо у вас взуттям слугують туристичні або інші міцні черевики. Крім того черевики повинні бути на розмір більші від вашого звичайного розміру. Якщо взуття це кросівки, то замість вовняних вдягають махрові шкарпетки а синтетичні вже не одягають. Думаєте як в цьому "бутерброді" ходити влітку? Як кажуть пара кісток не ломить. До тепла в ногах швидко звикнеш, зате менше шансів понатирати ноги.
................................................................

Список одягу в похід до 5-6 днів для теплої пори

основний:
  • термобілизна (верх на довгий рукав і низ райтузи)
  • фліска
  • куртка і штани штормові
  • шорти
  • шкарпетки (комплект: ХБ+вовняні+синтетичні)
  • кепка-бейсболка з пологом
  • трикотажна шапочка або бафф
  • плащ-пончо або поліетиленовий дощовик

додатково:

  • футболка кор. рукав з поліестру 1-2шт
  • спортивні штани
  • шкарпетки запасні 2 комплекти
  • флісова або пухова жилетка для бівака (для мерзляків)




Переглядів: 2399 | Додав: step | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 
Наше опитування

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук